Achtergrond

Forumtheater

Augusto BoalForumtheater is in de jaren ’70 ontstaan in Brazilië. Theatermaker Augusto Boal wilde opkomen voor mensen in een onderdrukte positie, zoals boeren of dienstmeisjes. Hij kwam erachter dat niet hij, maar de boeren en dienstmeisjes zélf dat het beste konden doen. Hij ontwikkelde een theatervorm waarin ze konden oefenen voor de werkelijkheid. Oefenen in voor zichzelf opkomen. De kern van forumtheater is: er is maar één iemand die zijn leven en omgeving kan veranderen; dat ben je zelf! Het wordt inmiddels over de hele wereld toegepast. Voorbeelden van thema’s waarbij forumtheater wordt ingezet zijn: pesten, verslaving, discriminatie, dakloosheid, HIV/AIDS of man-vrouw ongelijkheid.

Een voorbeeld

De hoofdpersoon – noem haar Sara – heeft een probleem. De mensen uit het publiek herkennen het probleem uit eigen ervaring. Dat is niet toevallig. Sara probeert het probleem op te lossen in het stuk, maar het lukt niet. De tegenspelers helpen ook niet mee. Het loopt slecht af met Sara. Dan is het afgelopen.

Maar eigenlijk begint het nu pas. Het stuk wordt nog een keer gespeeld, alleen nu kan het publiek STOP roepen zodra zij denken dat Sara iets anders kan doen. Ze nemen één voor één haar rol over om hun eigen oplossing uit te proberen. Allerlei oplossingen en strategieën worden uitgeprobeerd. Aan de tegenspelers merken ze of hun ideeën werken, en ze krijgen de kans te zien dat er allerlei verschillende oplossingen mogelijk zijn. Zo wordt er geoefend voor de werkelijkheid.